11.04.2013 - Veljekset kuin ilvekset

Kuva Heidi Lehikoinen

Kauden viimeiset SM-kilpailut takana. Ennakkospekulointien jälkeen oli odotettavissa erityisen mielenkiintoinen viestikilpailu. Viime vuonnahan jäimme SM-viestissä vasta kolmanneksi Vantaan Hiihtoseuran ja Jämsänkosken Ilveksen jälkeen. Tänä vuonna oli kuitenkin täysin selvää, että tilanne oli korjattava. Edellisen vuoden pronssi tuntui samalta kuin olisimme jääneet viimeiseksi.

Mietimme todella pitkään hiihtojärjestystämme, peilaten omiin suorituksiin ja pahimpien kilpakumppaniemme suorituksiin. Lähinnä spekulointia herätti Iivon ja minun välinen hiihtojärjestys. Tiesimme Iivon olevan minua parempi loppukirissä, mutta silti luotimme siihen, ettei viestiä tänä vuonna tarvitsisi niin myöhään ratkoa. Käsikirjoitus muuttui vielä perjantaina, kun Matti Heikkinen loukkasi itsensä ja oli näin ollen poissa Vantaan riveistä. Toivoimme Collianderin olevan aloitusosuudella ja auttavan Iivoa muilta karkuun pääsemisessä. Juuri näinhän siinä kävi. Nikke ja Iivo jätti pahimpia kilpakumppaneitamme 1:30-2:30min. Näin ollen Musti pääsi jatkamaan viestiä loistavista asetelmista. Anssi Pentsinen oli odotetun kova, mutta Musti pystyi silti kasvattamaan eroa kuusi sekuntia. Teemu Härkönen lisäsi eroa edelleen 11 sekuntia, joten allekirjoittaneen tehtäväksi jäi kiertää kolmesti 3,3km rata ja pysyä pystyssä. Ensimmäisen lenkin hiihdin kohtuullisen tosissani, mutta sen jälkeen pystyin nautiskelemaan poikien tekemän eron turvin. Voitto maistui tietenkin hyvälle, mutta pienenä pettymyksenä Jussi Simula runnoi joukkueensa lopulta hopealle. Näin ollen tilanne Suomen Cupin viesticupissa menee todella vaikeaksi. Pelkkä voitto ei edes riitä, vaan meidän on jollain konstilla pudotettava Petoteam vähintään kolmanneksi, mikäli haluamme voittaa cupin. Pitäneen siis selvittää Kummelin tyyliin ”missä seura syö” ;)

Kuva: Heidi Lehikoinen

50km vapaan kilpailun lähdin ilman tulospaineita matkaan. Tiesin etten ole aikaisempien talvien veroisessa kunnossa, mutta rutiinisuorituksella voin olla viiden joukossa. Mietiskelin ennen kilpailuihin ilmoittautumisen aikoihin seikkaa ”Entä jos jälki-ilmoittaudun? Pääsenkö lähtemään alkupäässä?” En kuitenkaan uskaltanut ottaa riskiä, koska oli myös mahdollista etten olisi päässyt lainkaan viivalle. Jälkeenpäin tarkistin asian ja näinhän siinä olisi käynyt. Juomahuollossa olisin seisonut. Hieman harmittavaa, että kilpailunjohto ei kääntänyt lähtöjärjestystä toisinpäin, jolloin kuumaryhmä olisi päässyt jäisellä ladulla hiihtämään eli selvästi paremmassa kelissä. Jopa meille peräpään isoilla numeroilla lähtijöillä oli alkumatkasta hyvä keli, kunnes ladun jäinen pinta jauhaantui rikki ja keli muuttui ”hiihtoputki” -tyyppiseksi kuivaksi jauhoksi. Ymmärrän kuitenkin lähtöjärjestyksen tilanteen täysin, koska tv-lähetys oli määrä alkaa vasta tunnin kohdalla. Oma kilpailuni ei kuitenkaan ratkennut lähtöpaikkaan. Lähdin maltillisesti matkaan, pidin tasaista vauhtia yllä, juotot onnistuivat ja suksi oli aivan ylivoimainen muihin verrattuna. Sen sijaan olisin toivonut saavani edes jonkun kilometrin peesiapua. Näin ei kuitenkaan käynyt. Hiihdin koko 50km täysin soolona. Katsoin lähetyksen jälkikäteen ja täytyy vain ihailla Risto-Matti Hakolan tuuria. Jälleen kerran hän onnistui saamaan itselleen junalipun samaan vaunuun jonkun muun kanssa. Tällä kertaa vetureina toimi Pörsti ja Jauhojärvi. Hakola ei toki ollut ainut ja peesaaminen on osa kilpailua. Voittaja Nousiainen taisi hiihtää hetken Kittilän kanssa ja pari kierrosta Pentsisen kanssa, mutta Ville oli niin ylivoimainen, että olisi voittanut joka tapauksessa. ”Ikuinen nelonen” Simula sen sijaan veti myös soolona ja onnistui viimein nappaamaan kaivatun henkilökohtaisen mitalin. Itse kuulin Jussin mitalimahdollisuuksista, joten näyttelin viimeisen parin kierroksen väsynyttä. Samassa päästin myös Kittilän edelle, koska hän antoi minun voittaa Tervahiihdon ;) Rehellisesti matkanteko alkoi painamaan viimeisten parin kierroksen aikana ylämäissä ja putosin mitalitaistelusta. Tasaiset sen sijaan jaksoin mielestäni jauhaa kiitettävästi. Tämä oli myös osana taktiikkaani. Lopputuloksissa olin viides. 54 sekuntia pronssista. Kunnon mukainen suoritus, johon itse olen tyytyväinen. Kaikki muut ilmeisesti eivät. Sen verran on kyselyjä tullut kisan jälkeen, että mikä meni pieleen. Tekisi mieli liimata Rovaniemen Suomen Cupin tulokset otsaan heille kiinni vastaukseksi ;)

Loppuun vielä haluan kertoa muutamalle tosikolle pari seikkaa. Petoteamin ja Vuokatti Ski Teamin hiihtäjät ovat erittäin hyvissä väleissä keskenään. Petoteam esimerkiksi fanittaa Vuokatti Ski Teamia Twitterissä ;) Kilpailujen alla tapahtuva pieni nokittelu on pyritty pitämään sarkastisena, ei vi**uiluna. Kilpailujen aikana peli on ollut aina täysin reilua, eli erot on tehty hiihtämällä, ei kampittamalla vastustajaa tai rikkomalla heidän välineitä. Seurojen välinen kilpailuasetelma ruokkii molempia tiimejä, lisää molempien tiimien näkyvyyttä ja tunnettavuutta ja ennen kaikkea lisää kilpailuhenkeä. Tästä syystä olemmekin Suomen kaksi parasta seuraa.

- Mikko

Ps. Jottei kirjoitukseni olisi liian asiallinen, haluan sanoa blogi-kolleegalleni Kari Varikselle jotain: -Toveri Karppa, mikäli ensi vuonna SM-hiihdot ja Lapponia hiihtoviikko sattuvat samaan aikaan, niin mene suosiolla Muonioon. Sillä sinun on Keimiön kiekerön, Himmelriikin hiihdon ja Karrahuikosen herruus iankaikkisesti, Aamen!

Kommentoi