28.12.2012 - La Sgambeda

Erilainen alkukausi takana. Niin kuin viime blogissani kirjoitin, kausi ei ole lähtenyt toivotulla tavalla liikenteeseen. Kävinkin Italiassa etsimässä kadonnutta kuntoani. Ihan täyttä varmuutta kunnon löytymisestä ei vielä ole. Annoin itselleni luvan hiihtää vielä tuon kisan huonosti. Tarkoitan siis sitä, etten saa ottaa liikaa stressiä huonosta tuloksesta. Toiveissa oli kunnon putkahtaminen esiin pitkän kisan myötä.

Matkustin Livignoon maanantaina 10.12. Lunta oli tullut Muncheniin jo siihen malliin, että lentoliikenne oli lievästi sekaisin. Autovuokraamosta annettiin Korean lahja autoteollisuudelle höystettynä keskieuroopan kitkarenkailla. 300km matka kestikin yli 4 tuntia. Luistonesto, jumiutuneet rekat vuoristoteillä ja paikalliset bambit tulikin tutuiksi matkalla. Perille kuitenkin pääsin. Livignossa lunta riitti, mutta riitti myös pakkasta. Alkupuoliskolla pakkanen huiteli -20°C paikkeilla. Uusi pakkaslumi ja erityisen matala ilmankosteus teki hiihtämisestä todella hidasta. Loppuviikosta pakkaset hellittivät, mutta tilalle tuli lumisateet. En päässytkään hiihtämään yhtään lenkkiä koko viikon aikana hyvissä olosuhteissa. Kävin kuitenkin päivittäin hiihtämässä. Sen lisäksi annoin lenkkareille raitista ilmaa ja kävin salilla mittaamassa pastansyöjien voimatasot.

Itse kisa oli 16.12. Keli oli pikkupakkanen ja aurinko paistoi. Olosuhteet olivat siis parhaimmillaan. Noin parintuhannen muun kanssa olin lähtöviivalla. Suomalaisista minun lisäksi oli mukana seurakaveri Iivo Niskanen, Lari Lehtonen, Ville Nousiainen, Matti Heikkinen ja Riitta-Liisa Roponen. Lähtölaukauksen jälkeen alkoikin sitten sen sortin pystypaini, että on täysin käsittämätöntä miten selvisin ehjin nahoin. Ensimmäinen kierros (21km) olikin kokonaisuudessa todella levotonta paikkojen hakemista. Jokaista sijoitusta puolustettiin, kun oltaisiin hiihdetty loppusuoraa. Toiselle kierrokselle Happo teki selkeän vauhdinlisäyksen, jonka ansiosta noin sadan hiihtäjän kärkiporukka alkoi vihdoin asettua jonomuodostelmaan. Tuo isku oli myrkkyä minulle, kuten aika monelle muullekin. Pysyin nousuosuuden hyvin mukana, mutta siitä toipuminen kesti normaalia pidempään. Seuraavat pari kilometriä olikin minulle myrkkyä ja sijoitukseni valui reilusti kolmenkymmenen huonommalle puolelle. Tuon heikon hetken jälkeen sain kuitenkin taas rytmistä taas kiinni ja meno alkoi maistua. Loppu tulikin kunnialla ja nousin lopussa. Maalissa sijoitukseni oli 29. Kaksi minuuttia voittajalle hävinneenä. Kisan voitti joku Northug, joka loppukirissä oli niukasti parempi Happoa. Muista suomalaisista Iivo ja Lari olivat sijoilla 14 ja 16. Ville keskeytti. Niin ja Ritu voitti naisten sarjan täysin ylivoimaisesti!

Painista vielä sen verran, ettei toinen kierroskaan mitään leppoista menoa ollut. Mm. viimeisen kilometrin eräs 50km maailmanmestari hiihti kokoajan siten, että suksemme kilkkasivat jokaisella potkulla yhteen. En osannut Tsekin kieltä, mutta teki mieli sanoa kaverille, että eiköhän se sinullekin aivan sama oletko 24. vai 34. näissä karkeloissa. Oli lopulta 34. – ei toiminut paikkapuolustus.

Nyt olen ollut kotona reilun viikon verran. Olosuhteet Rovaniemellä on ollut talviurheiluun aika haastavat. Lunta on ollut varmaan vähiten koko Suomessa, mutta pakkastilastoissa ollaan ihan kärkikahinoissa. Tapaninpäivänä piti olla kilpailut täällä, mutta pakkanen perui ne. Meinasin jo tehdä osoitteenmuutoksen Lapin Urheiluopistolle pariksi kuukaudeksi – sen verran tutuksi paikaksi se on tullut näiden pakkasten aikana. Onneksi tilanne muuttui ainakin hetkeksi. Lunta tuli toistakymmentä senttiä lisää ja pakkanenkin laski.

 

Kommentoi